Vijverfilter: dit is wat u moet weten voordat u er eentje koopt.

Een vijverfilter is een absolute must voor elke vijver. Echter zijn we in de loop van de jaren vergeten hoe een vijverfilter nou precies werkt. Daar breng ik met deze blog hopelijk verandering in. Ik zal u wegwijs maken in de werking van een vijverfilter, het doel en het verschil tussen verschillende filters. Dit laatste doe ik met het oog op de grote concurrentie binnen de verkoop van filters. Ten slotte zal ik u nog uitleggen hoe u een filter goed onderhoudt zodat het veel langer mee kan gaan.

Vijverfilter: de werking

Een vijverfilter (ook wel biologische filters genoemd) zorgt dat een groot aantal bacteriën afvaldeeltjes omzetten in de belangrijkste voedselbron van zuurstofplanten: CO2. Deze stof zorgen ervoor dat het vijverwater helder blijft. Zonder deze planten zal het water snel troebel worden. Om het vijverfilter te laten werken is het noodzaak dat het water “hard” is. Dit wil zeggen dat het water rijk moet zijn aan mineralen. Wanneer dit niet het geval is zal het filter de gehele werking verliezen. De bacteriën die het werk moeten doen sterven langzaam af omdat ze geen voedsel (mineralen) meer krijgen.

Vijverfilter: het doel

Het doel van een vijverfilter spreekt naar mijn mening voor zich. U wilt ervoor zorgen dat uw mooi is en blijft. Maar wat is goed voor een vijver? Bij een vijver is het in tegenstelling tot andere waterattributen zoals een zwembad belangrijk dat er leven in is. Er moet een biologische circulatie inzitten. Mede door een filter is dit doel te bereiken maar u zult zelf de vijver ook moeten onderhouden. Hoe u dit doet leest u hieronder.

Het filter onderhouden

Zoals eerder uitgelegd is het belangrijk om een vijverfilter goed te onderhouden. Hierdoor kan de levensloop van een vijver aanzienlijk worden verhoogd. Dit zorgt dan weer voor een kostenbesparing want u hoeft dan geen nieuwe vijver te kopen. De eerste regel die belangrijk is om te weten en nooit meer te vergeten is de regel dat een filter over het algemeen onderhoudsvrij is. Lekker makkelijk denkt u zeker? Toch zijn er uitzonderingen. Zo dient er bij te veel organisch afval wel degelijk gereinigd te worden. Probeer dan alleen niet om het gehele filter schoon te maken want dan dood u weer de bacteriën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *