man met sigaar

Waaruit bestaat een sigaar?

Je kent ze vast wel, de sigaren. De sigaar staat bekend als een echt genotsmiddel en heeft ook een luxueuzere uitstraling dan de sigaret. Sigaren groeien in de Noordelijke landen in Europa nog steeds aan populariteit, dat is ook niet zo gek aangezien Nederland hoofdproducent is op het gebied van sigaren. Er zijn in Nederland ook veel bedrijven die specifiek sigaren en bijbehorende accessoire verkopen, bijvoorbeeld Sigarenverkoop.nl.  Sigaren worden vaak ook bij speciale gelegenheden gebruikt, bijvoorbeeld om iets te vieren maar ook als genotsmiddel na een maaltijd of bij een glas whisky. Iedereen weet dat een sigaret uit een filter, vloeipapiertje en een beetje tabak wordt gerold, maar waar bestaat een sigaar uit?

Het binnengoed

Het binnengoed van een sigaar wordt gemaakt van tabaksbladeren die met de hand worden gevouwen. Over algemeen is het bekend dat het vouwen van deze tabaksbladeren het beste met de hand kan worden gedaan, als dit machinaal gebeurt dan blijft de smaak volgens velen wat achter. Deze tabaksbladeren worden over de lengte gevouwen, een stijl die ook wel ‘de boekstijl’ genoemd worden omdat als je de sigaar in de lengte zou doorsnijden het op een boek lijkt. Het binnengoed van een sigaar wordt meestal uit drie soorten bladeren gevouwen, bij sommige dikke sigaren zelfs vier. Zo krijg je een mooie mix van tabaksbladeren welke voor de speciale smaken zorgen. Let er wel op dat smaken voor iedereen verschillen, neem dus goed de tijd en probeer veel uit als je graag sigaren wilt kopen.

Het omblad

Het binnengoed wordt door het omblad bij elkaar gehouden. Normaliter bestaat het omblad uit twee helften die in het bovenste gedeelte van de plant zitten. Het omblad staat bekend door zijn uitstekende trekkracht, dit is dan ook gelijk de reden waarom deze bladeren worden gekozen.

Het dekblad

Het dekblad, welke ook wel een capa wordt genoemd, zorgt voor het uiterlijk van de sigaar. Deze bladeren worden speciaal geteeld zodat ze niet te glad en olieachtig worden, het moet namelijk buigzaam en zacht zijn zodat het voor de roller makkelijker te doen is. Hiervoor kunnen ze zorgen door het blad onder een gaas te telen, ook worden ze afzonderlijk van de andere bladeren gefermenteerd. Dekbladeren zijn bij elke plantage anders, zowel op het gebied van kleur als op het gebied van smaak. Het is belangrijk dat het dekblad van een sigaar elastisch is en dat er geen nerven uitsteken. Gemiddeld moet een dekblad 12 tot 18 maanden rijpen, hiervoor geldt de regel hoe langer hoe beter. Dekbladeren worden over de hele wereld geproduceerd, bijvoorbeeld in Cuba, Mexico, Sumatra, Kameroen en Connecticut (USA).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *